Bent u op zoek naar een nieuwe woning en volgt u de ontwikkelingen op hypotheekgebied op het internet? Dan bent u de afgelopen weken vast op de discussies over de renteaftrek van de restschulden gestuit. NVM en Vereniging Eigen Huis proberen de politiek namelijk te overtuigen dat de restschuldregeling moet blijven. Hoe groot die kans is? We hebben geen kristallen bol, maar met een economie in de lift en een demissionair kabinet is de kans klein dat de regeling wordt aangepast. Daarom ons advies: staat uw huis onder water en wilt u verhuizen, trek dan nu uw jas aan en ga naar de makelaar en uw hypotheekadviseur.
Als u voor 1 januari 2018 uw woning verkoopt en u heeft een restschuld, dan kunt u nog 15 jaar lang gebruikmaken van de restschuldregeling. Vaak zult u voor de restschuld een aparte financiering sluiten en in sommige gevallen neemt u dit bedrag mee in uw nieuwe hypotheek. In beide gevallen mag u de rente over de lening aftrekken als hypotheekrente. Dit verandert vanaf 1 januari! De financiering van de restschuld zal duurder worden en kan zelfs tot gevolg hebben dat u niet meer kunt verhuizen. Wilt u verhuizen en heeft u een restschuld, dan is het raadzaam om nu in actie te komen. De datum van overdracht van uw oude woning bepaalt namelijk of u van de fiscale regeling gebruik kunt maken. Is de woningschuld voor 2018 ontstaan, dan mag u de schuld 15 jaar als aftrekpost opvoeren.
Daarnaast is er nog een andere verandering waar we u op willen wijzen: per 1 januari kunt u de aanschafkosten voor de woning niet langer meefinancieren. Deze regeling werd de afgelopen jaren met een procent per jaar afgebouwd en vanaf 2018 krijgt u alleen nog een hypotheek op basis van de koopsom. Dus ook als u de aankoopkosten wilt meefinancieren geldt: sla nu uw slag. Is de hypotheekaanvraag voor 2018 helemaal afgerond dan betekent dat dat u 1% minder zelf hoeft te financieren. Op een hypotheekbedrag van € 250.000 scheelt dat € 2.500 euro. Toch prettig als u wat meer budget overhoudt voor de inrichting.